Risotto med kantareller och västerbottenost

I lördags lagade jag min första Risotto någonsin. Den blev jättegod och jag delar därför med mig av receptet.

För 4 personer behövs…
4 dl. Ris för risotto (ex. Arborio)
2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
olivolja
8 schalottenlökar (små)
6 vitlöksklyftor
3 dl färska kantareller
3 dl riven västerbottenost
salt
peppar

Finhacka schalottenlökarna och pressa vitlöksklyftorna. Lägg dem i en stekpanna med olivolja och fräs under några minuter tillsammans med riset. Blanda väl medan det fräser. Häll över vinet och låt det ånga en kort stund. Värm samtidigt grönsaksbuljongen i en kastrull på svag värme. Häll över alltsammans i en gryta på svag värme. Fräs kantarellerna en kort stund i stekpannan och häll över dem också i grytan. Salta och peppra. Höj värmen tills det kokar och sänk sedan värmen igen. Låt det koka utan lock drygt 20 minuter eller tills risotton har rätt konsistens. Risotton är färdig när riset är kokt och den är ”lagom krämig”. Rör då i Västerbottenosten och låt stå någon minut innan du serverar.

Servera gärna (som jag gjorde) med en tomat och bladsallad och med stekt rödingfilé. Det går säkert bra med någon annan fisk eller en köttbit också.

Annonser

8 thoughts on “Risotto med kantareller och västerbottenost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s