Evolutionär moralepistemologi

Hade en lång diskussion i kväll med min dotter om evolutionär moralepistemologi. Hon ska skriva en uppsats i ämnet och vi diskuterade det hela ur olika aspekter. Särskilt intressant blev det när vi diskuterade frågan om vem eller vad som bestämmer vår moral. Är det Gud/religionen, makten, kapitalet, journalisterna på Expressen/Aftonbladet, biologin/genetiken, den enskilde individen eller något annat?

Moralepistemologi

Inom moralfilosofins olika områden ställer man frågor om hur man exempelvis ska hantera specifika moraliska dilemman, eller vilka handlingar som i allmänhet är goda och dåliga. Moralepistemologin har till uppgift att besvara frågan: hur kan man få kunskap i dessa frågor? Hur vet vi att någonting är ont eller gott? Svaren på sådana frågor kan till viss del bero på vilken metaetisk uppfattning man har, det vill säga hur man ser på moralens grundläggande natur. Om man exempelvis förnekar att det finns objektiva moraliska fakta så kan man tänka sig att detta leder till problem vad gäller att få kunskap i moraliska frågor (även om det naturligtvis finns filosofer som inte ser någon motsättning mellan avsaknaden av en objektiv moralisk verklighet och kunskap i moralfrågor). / Wikipedia.

Hur som helst är det underbart att ibland kunna diskutera lite djupare frågor där inte alla svar är givna på förhand.

 

Annonser

2 thoughts on “Evolutionär moralepistemologi

 1. Moral är något man lär sig av sina föräldrar eller andra förebilder. Empati är också något som övas in under barndomen, men man kan också lära sig empati och moral som vuxen men det behövs en del intelligens för det. Läste nyligen en intressant studie som bevisade vad jag alltid trott; att korkade människor är mindre empatiska. Man kan också lida brist på empati till följd av olika funktionsnedsättningar men då brukar detta i vissa fall kunna kompenseras med en inövad moral som kan vara ganska oflexibel. Rent biologiskt så regleras vår moral i det som kallas överjaget, det är där bromsen mellan tanke och handling sitter. De som har lägre impulskontroll har en sämre broms och har svårare att låta bli att knycka hundralappen istället för att ge tillbaka den till den som glömde den i bankomaten till exempel. Men de behöver nödvändigtvis inte sakna moral eller empati för det och kan få enorm ångest och svåra samvetskval efter att de gjort fel.

  Gilla

  • Ja så kan man förstås tycka… 🙂

   Det finns ganska många andra sätt att se på moral också. Nihilister förnekar att det finns någon moral alls.

   ”Nihilism (från latinets nihil; ingenting) är en filosofisk position som argumenterar för att existensen är utan objektiv mening eller intrinsikalt värde. Nihilister anser generellt att moral inte existerar, alltså finns inga moraliska värden med vilka man kan upprätthålla en regel eller logiskt föredra en handling framför en annan. Nihilister som argumenterar för att det inte finns någon objektiv moral kan hävda att existensen inte har någon intrinsikal högre mening eller mål. De kan också hävda att det inte finns något rationellt bevis eller argument för att en högre makt eller skapare skulle existera, samt att om en högre makt skulle existera så har mänskligheten ändå ingen moralisk skyldighet att avguda den.”

   Platon talade om att det finns en absolut sanning och moral som gällde alla.
   Många religioner hävdar ett de har den ”rätta moralen” osv.

   De finns de som menar att moralen är medfödd och genetiskt styrd för att vi ska överleva.

   I många samhällen/länder påverkar makten…politiker/journalister vilken moral som medborgarna ska ha osv.

   Så visst kan man påstå att det är föräldrarna som styr sina barns moral, men personligen är jag övertygad om att det är mycket mera komplicerat än så. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s