Min frihet, din frihet, vems frihet

Många vurmar för sin frihet, inte minst jag själv men hur är det egentligen?

När någon tar sig friheter i det offentliga rummet så är det alltid på någon annans bekostnad. När min frihet ökar så minskar din frihet osv.

När någon demonstrerar för sina åsikter så tar andra sig friheten att demonstrera emot dem. Båda hävdar att de har friheten att göra som de vill.

När någon tar sig friheten att gå utan bikini på stranden så begränsar de andras frihet att slippa se det.

När några på en fotbollsmatch tar sig friheten att skrika könsord och hata motståndarna medan andras frihet att njuta av matchen begränsas.

När någon släpper väder i en kö så tar de sig en frihet som samtidigt innebär en inskränkning av någon annans frihet.

När någon på en konsert själv sjunger med högt och tydligt minskar det någon annans frihet att slippa höra falsksången på raden bakom.

När någon tar med sig skrikande barn på en restaurang (jag har själv gjort det) så minskar man friheten för dem som vill äta i lugn och ro.

När någon tar sig friheten att ringa i en kyrkklocka så minskar friheten för den som inte vill höra kyrkklockor. När någon har böneutrop från en moské minskar friheten för dem som inte vill lyssna på böneutrop osv.

När någon tar sig en frihet så minskar samtidigt andras friheter. Därför kan man, enligt min mening, inte helt självklart ta sig dessa friheter. Det är alltför egoistiskt och hänsynslöst. Tycker att det talas alltför mycket om att vi har ”rätten” att göra som vi vill, att vi har friheten att också störa andra i det offentliga rummet. Tycker att detta blir mer och mer problematiskt för varje år som går. Ska alltid de som skriker högst, de som vill mest eller de som är minst empatiska/mest hänsynslösa få sin frihet på andras bekostnad? Kanske är det dags att fundera på hur vi kan vara fria utan att samtidigt minska andras frihet?

 

 

 

Annonser

26 thoughts on “Min frihet, din frihet, vems frihet

 1. Ping: Att stjäla någon annans frihet | I skuggan av Arvid och Lydia

 2. Ja du,,det finns något som heter ”Frihet och Ansvar” tror jag,,begreppet varierar säkert från person till person,,min frihet är kanske olik din så kanske även ansvaret..Många säger använd ditt sunda förnuft,okej,,men mitt och ditt sunda förnuft kanske skiljer sig en hel del,,vad är rätt och vad är fel,,vem vet,ämnet är större än vi kanske anar..Haé Bra.

  Liked by 1 person

 3. Det är ju mycket som man får både se och uppleva som människa när andra tar sig friheter. En del får man blunda för, för vi ska alla ha vår plats på denna jord. Frihet under ansvar skulle jag vilja säga men sen finns det de människor som inte känner något ansvar alls utan bara ångar på i det dom gör eller säger. Frihet ja…men det innebär ju att du inte kan/bör bete dig som du vill genom att provocera eller förlöjliga andra personer som råkar befinna sig i din omedelbara närhet. Det finns olika sorters människor på vår moder jord och en del tycks inte skämmas alls.

  Liked by 1 person

   • Jag antar att det är mina kommentarer du undrar över. Blogginnehavaren och jag känner varandra sen flera år tillbaka, därav den ”råa men hjärtliga” tonen i mina kommentarer. Han vet hur jag är och han kan hantera det, ingen fara 🙂

    Liked by 1 person

    • Hahaha … genomskådad!
     Inte bara dina kommentarer faktiskt … Det finns fler som ”hugger” här … 😉
     Antar att man måste vara insatt för att förstå … och känna inblandade individer bättre än jag gör. Ser ofta reaktioner här som jag inte ser någon annanstans, och inte förstår …
     Det blir ju onekligen rätt så intressant läsning på grund av det här … 😉
     Tack för dina lugnande ord … hehe

     Gilla

   • Ja, en del kommentarer är verkligen vassa. Jag välkomnar alla kommentarer men känner så klart mig lite orättvist ”tolkad” från stund till annan. Håller förstås inte alls med om vissa saker som skrivs, men uppskattar ändå skribenternas engagemang och lust att skriva vad de tycker.

    Liked by 1 person

 4. En på sitt sätt skön reflektion, kanske något ofri då det ställs fram så här; jag tänker att göra friheten som inskränker för andra möjligen kan göras lite annorlunda och på så sätt bli fri- are? Uteluter det ena det andra? Karin på Pettes tar upp ansvar och hänsyn, det gör nytta. Möjligen är din känsla lite svart vit i begreppet?

  Liked by 1 person

 5. Ping: Fall inte i gnällgropen. | happygoluckiest

 6. Varför rör du ihop begreppen ”frihet” och att ”ta sig friheter”? Har du retat upp dig på något speciellt? Du rör också ihop politiska protester, en del av demokratin, med rätten att slippa se människor som klär sig ”fel” på stranden. Varför? Vad är ditt budskap?

  Liked by 1 person

  • Buskapet är enkelt. När någon gör något på allmän plats så bör de vara medvetna om att de samtidigt kan minska andra människors frihet. Dessa offensiva (för)störare gör ofta detta i frihetens namn vilket jag tillbakavisar i mitt inlägg. De är i mina ögon bara egoister som vill skaffa sig mera makt på någon annans bekostnad.

   Gilla

   • Jag tror man måste tänka lite mera empatiskt än att säga att folk som stör vill skaffa sig makt. Du skrev ju tex att du själv tagit med dig små bråkiga barn på restaurang, det var väl inte din tanke då att ”jag har makt, jag gör som jag vill och skiter i andra” Jag tror att de flesta gör saker som de tror är ok men har ibland ingen aning om att det stör andra. Makt tror jag inte det handlar om iaf. Jag stör mig på att min dotter lägger smutstvätt på sitt rum och inte i tvättkorgen, jag ska fråga henne vilken typ av makt hon är ute efter 😉

    Gilla

    • När man använder ordet ”makt” så tolkas det ju oftast väldigt negativt. Kalla det gärna ”bestämma” eller något annat som du är bekväm med. Klart att din dotter är lite ”lat/bekväm” och vill försöka bestämma. Barn/ungdomar har vl alltid försökt visa vem som bestämmer. 🙂
     Samma var det väl när jag själv tog med mig bråkiga barn till restaurangen. Mitt intresse gick då före de andra matgästernas. Inte särskilt empatiskt… men bara att erkänna. Sedan finns det förstås många människor som inte begriper så bra, som gör saker utan att tänka efter eller som inte begriper hur andra tänker. Dessa kanske kan kallas obetänksamma, förvirrade, självcentrerade eller något annat som passar. Min poäng är att oavsett anledning så tar vi oss rättigheter på andras bekostnad i det offentliga rummet om vi inte visar hänsyn.

     Gilla

 7. Tänker spontant på uttrycket ”Frihet under ansvar” som man hör då och nu och som jag tycker att passar bra in just här. Ansvaret torde förstås vara att visa hänsyn när man tar sig friheter:) Intressant att fundera på betydelsen av handlingar och ord.
  Ha en bra helg!

  Liked by 1 person

 8. Vad är det nu du har retat upp dig på som stör dig? Var det någon som gick topless på stranden igår som fick dig att skriva det här? Tips på enkla övningar hur man slutar tänka ilskna tankar och blir mer glad och tillfreds i livet finns på min blogg. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s