Solen går inte upp i öster

I skolan fick jag lära mig att solen går upp i öster och ner i väster, men redan som liten förstod jag att det inte var sant.

soluppgång

Som vuxen har jag i olika sammanhang diskuterat detta med vänner och bekanta, men alltid fått mothugg. Solen går upp i öster, basta!

”Men tänk så här”, har jag försökt förklara, ”att om du tittar ut genom ditt fönster en sommarmorgon så kanske solen går upp precis bakom flaggstången men på vintern går solen upp över trädet, längre till höger”. En viss förvirring sprider sig ibland vid detta djärva påstående, som sedan argumenteras ner på olika vis.

Ofta har jag fått höra att det beror på jordskorpans rotation eller något liknande, men att öster alltid är öster och det är där som solen går upp.

Ibland har det blivit vadslagning med någon vän om detta, men vi har aldrig med säkerhet lyckats lösa problemet. En gång gick det så långt att en vän till mig ringde SMHI och frågade. Till hennes stora glädje gav de henne rätt. Solen går alltid upp i öster.

Så, kära läsare… Var går solen upp enligt din uppfattning?

Numera lever vi i en annan tid och det finns en expert som vi alltid kan fråga…Siri.

Skojade bara, menade förstås Google, och det har jag nu gjort. Kan ni tänka er att SMHI hade fel och alla mina tidigare vänner (hihi) och lärarna när jag gick i skolan hade fel. Solen går inte upp i öster, i alla fall inte alltid. Ibland händer det, men oftast inte.

Eftersom ni förmodligen inte tar mitt ord för sanning i denna fråga så kan ni själv här läsa att jag har rätt och hur det verkligen är.

Solen kan gå upp i nordöst på sommaren (bakom flaggstången) och i sydost på vintern (bakom trädet) precis som jag alltid hävdat. Solen går upp någonstans österut, men inte i öster. Livet är underbart !

Annonser

24 thoughts on “Solen går inte upp i öster

 1. Beror också på vid vilken breddgrad man befinner sej.
  Vi ekvatorn är det säkerligen öst och väst.
  På tal om himlakroppar – månskäran går åt motsatt håll på södra halvklotet
  än vad vi är vana vid. (TROR jag)

  Gilla

 2. Åh, jag bryr mig inte om var solen går upp just nu…..Bara den visar sig någon gång 😀
  Och bara att du talar om solen fick mig att blir lite varmare!
  Kram från ett stormigt Helsingborg

  Liked by 1 person

 3. Solen går upp åt det östra hållet. Jorden snurrar lite olika, så det upplevs lite olika beroende på årstider, helt rätt tänkt där 😉
  Nu har du nog en härlig särbohelg och jag skulle tippa att även detta inlägg är förbokat, så där gör jag när jag är bortrest eller liknande.
  Kram!

  Liked by 1 person

 4. Har du åkt på en solsnurr? Kan inte hålla mig för skratt när jag läser … för se jag tror att jag håller med dig. Men jag har inte flaggstången och trädet som hållpunkter, jag har mig själv … vilket kan tolkas något ego – öster och väster är utifrån mina armar, vänster och höger om jag har kartan och jorden framför mig så, så blir ju öst väst och väst öst. Har jag härligheten bakom mig så blir det tvärt om. Allt efter årstid! Dock är huvudet alltid åt norr, och benen åt syd, Men om jag står på huvudet i förhållande till jorden på kartan ….. just nu snurrar det väldigt för mig …
  Härligt inlägg 🙂
  Kram

  Liked by 1 person

 5. Så behagligt att fundera över var solen tittar upp och trillar ner, nu när de senaste dagarna bjudit på så många andra, riktigt tunga spörsmål.
  Fast mest undrar jag, precis som ewa28, hur helgen förflutit. 😉

  Liked by 1 person

 6. Det tycker jag är självklart att den går upp på olika ställen även om det är ”östlig riktining”! Ser solen varje dag då den går ner (ja då vädret tillåter) och beroende på årstid går den ner på olika ställen över Köpenhamn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s