Tänk inte på en vit elefant

Den mänskliga hjärnan är fantastisk, men den är begränsad på så sätt att vi bara kan tänka en tanke åt gången. Vi kan inte tänka att ”jag kan” och ”jag kan inte” på samma gång. Tur är väl det, för hur skulle vi annars kunna fungera? Det betyder att det är viktigt för oss vilka tankar vi väljer att tänka. Väljer vi att tänka positiva tankar så kan detta hjälpa oss att lyckas med det vi vill göra. Det är bra att uppmuntra sig själv. Väljer vi att tänka negativa tankar så blir livet svårare än det annars behöver vara.

Hjärnan har inte förmågan att sortera bort negationer utan skapar de bilder vi ber den om. Tänker vi att ”jag får inte misslyckas” så skapas bilden av ett misslyckade i vår hjärna.

Blunda och tänk inte på en vit elefant!

vitelefant

Vilken bild ser du då inom dig? En vit elefant förstås eftersom hjärnan inte kan sortera bort negationerna. Därför är det viktigt att vi väljer att tänka optimistiska tankar så att de hjälper oss att genomföra det vi vill kunna genomföra. Om vi tänker att ”jag kan hålla balansen” så är det mycket lättare att hålla balansen, än att tänka att ”jag får inte falla”. Hjärnan skapar den bild vi ber om och bilderna påverkar våra prestationer. Många som spelar golf känner igen detta eftersom det är vanligt att tänka ”jag får inte slå bollen i vattnet/skogen” när man vill undvika ett hinder på banan. Men tänker man dessa inte-tankar, så ställer ändå kroppen in sig på vattnet/skogen.

Annonser

4 tankar om “Tänk inte på en vit elefant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s