Är bara ensamma människor fria

Jag fick en väldigt spännande och intressant kommentar från Ruth I Virginia här. Hon uppmanar mig att välja mellan att antingen vara fri eller vara tillsammans med min kärbo på fulltid. Men är det verkligen mellan dessa två alternativ som valet står? Är bara ensamma människor fria? Kan man inte vara tillsammans med någon men ändå känna sig fri?

images

Kanske beror det på hur man väljer att definiera ordet ”fri”?

Om man vill använda sin frihet till att träffa flera sexpartners så blir det förstås svårt, men om man nöjer sig med en partner så borde man väl kunna känna sig fri ändå?

I tidigare relationer där jag bott tillsammans med någon så kan jag inte minnas att jag känt mig ofri. Självklart tar man hänsyn till varandra, men man måste väl ändå kunna göra saker som man vill och som man trivs med? Jag tycker att man kan vara fria tillsammans.

Är äktenskapet / samboskapet ett fängelse? Är bara ensamma människor fria? Kanske är det tvärtom att ensamhet är ett fängelse och att man bara kan vara fri om man delar livet med någon annan?

Vad tycker ni?

Annonser

31 thoughts on “Är bara ensamma människor fria

 1. Lek med ord. Är man nöjd i sitt förhållande är man fri i förhållandet. Är man olycklig oavsett anledning pga otillfredsställande förhållande som man inte kan ändra på är man ofri.

  Liked by 2 people

 2. Enligt min erfarenhet är varje människa och varje förhållande helt unika. Så för mig finns inget (objektivt) rätt eller fel. Det ska KÄNNAS rätt. (Lätt att säga…) Känns det rätt känner man sig ju inte ofri. Själv har jag varit VÄLDIGT olika i olika förhållanden, fast jag är samma människa.

  Var och en får lära sig vad den mår bra av och klargöra det. Sen ta ställning till varje möjlig relation. (Jo, jag VET att man inte gör det med huvet. Alls! 😉 Man behöver väl inte ens vara trogen, om man är överens om det. Passar inte mig, men tydligen andra. Och då är ju det rätt – för dem.

  Ryggsäckar har vi alla när vi varit med ett tag. Om man känner till dem blir det lättare att hantera sin fläckvisa överkänslighet – och kanske mildra den.

  Jag kan inte föreställa mig en värre ensamhet än den som kan finnas i en tvåsamhet.

  Liked by 1 person

 3. Självklart kan man vara fri även i en relation. Det viktiga är att man delar tillräckligt mycket tänker jag.När jag reflekterar över min relation till makan och andras så ser jag en röd tråd i att man måste ha några gemensamma intressen.

  Liked by 1 person

 4. Om ensamheten är ofrivillig är det naturligtvis inte så bra. Kan säkert bli ett fängelse för många …
  Du ställer frågan hur man definierar ”fri”. Jag tror att det är minst lika viktigt att förstå hur man definierar ordet ”ensam”.

  Jag kan säga att jag är ensam, i en form av tolkningen. Ändå lever jag ihop med någon.
  Som vanligt … ingenting är bara svart eller vitt …

  Önskar dig en fin helg … 😉
  Kramis

  Liked by 1 person

 5. Jag tror att var och en blir salig på sin tro.
  Våra svar varierar över tiden. Just nu är jag nöjd, lycklig och fri i mitt liv tillsammans med min partner. Andra gånger har jag fått kvävningskänslor och då har det bara funnits en utväg.

  Liked by 1 person

 6. Om man äger en relation och man är överens om den så är man fri i sin gemenskap! Men gör man inte det så tycker jag att man är bunden på ett felaktigt sätt…

  Ha en bra kväll!

  Liked by 2 people

 7. Nog ska man kunna känna sig fri i ett förhållande…Men om förhållandet är riktigt bra, så kanske man inte ens vill känna sig fri….Hmm Bara en liten tanke som flög ur mig:).
  Kram och ha en skön helg!

  Liked by 1 person

 8. Det finns något som heter ensam tvåsamhet. Och då vet jag inte ens om man är fri.
  Jag var Mitt Sanna Jag med min salig man, även om vi gjorde det mesta tillsammans, så var det med glädje och ”frihet” inom vårt.
  Nu är jag ensam och fri, men dock svårare, t.e. älskar jag att resa och hur lätt eller roligt är det som ensam? Dessutom dyrare. Så då känner jag mig ofri.
  Det finns inget generellt svar 😉

  Liked by 2 people

 9. Under mitt äktenskap, som varade nästan 50 år, då cancern tog honom,
  kände jag mej alltid fri, men trots det, väldigt mycket ”tillsammans”. En sak
  jag tror spelade stor roll, var att han älskade sitt jobb (geolog). Min teori
  är, att en man som gillar sitt arbete, blir en bättre make.

  När vi fick barn, var han otroligt lycklig och hjälpsam. På 50-talet var det
  inte så vanligt att papporna hjälpte till med småbarn. Många spelade golf
  varje lördag, då jag i stället fick ledigt. Lördagarna var min lediga dag.
  (som de flesta mödrar på 50-talet, jobbade jag inte utanför hemmet).

  Nej, jag menade inte alls att man behöver vara ensam för att känna sej fri.
  Men när jag fick den känslan betr. min fästman, förstod jag, att ett äkten-
  skap med honom inte skulle bli så bra. Olika människor har olika
  åsikter, när det gäller ”frihet” i personliga förhållanden. Hänsynsfull bör
  man ju vara mot alla, men i synnerhet den man är gift med.

  Så känns det en solig vårmorgon i Virginia. Kramar till er alla.
  Roligt att få skriva här.

  Liked by 2 people

 10. I ett optimalt förhållande kan man såklart känna frihet tillsammans. En del tror nog att alla ensamma eller singlar vill ha ett förhållande och att livet inte är värt något och att man lever ett tråkigt liv. Men jag är väldigt rädd om just min frihet och att själv bestämma. Kan bara tänka mig om någon var missnöjd med mig och att man känner att man inte räcker till. Men troligtvis har jag inte mött kärleken med stort K för då vill man väl vara mycket tillsammans.

  Liked by 2 people

 11. Nej, det är inte bara ensamma människor som är fria… Inte enligt mig. Jag anser att även om man har ett förhållande, gift eller ogift, sambos eller särbo så måste man kunna ha kvar sina intressen. Man behöver verkligen inte göra allting tillsammans, för i längden håller nog inte det. Det är viktigt med intressen och man behöver inte dela dessa. Egentid är också en viktig del av livet, det ska kännas bra att vara ensam ibland och samtidigt veta att ens partner finns vid ens sida ändå. Detta är nog något som växer fram i ett förhållande, för att i början av en relation så vill man göra allting tillsammans, sida vid sida. Men om det går så långt att någon av parterna söker sig en sexrelation vid sidan om, då vill i alla fall inte jag vara med längre. Detta är min syn på ditt inlägg… Ha en riktigt mysig helg!

  Liked by 1 person

 12. Du har räknat upp två eller tre av dina förhållanden. Hur många har du haft som du kan räkna som riktiga förhållanden där du bot under samma tak som din flickvän ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s