Säga vad man menar

Och mena vad man säger. 

Tror nog att de som vågar säga sin åsikt oftast också gör det. Ännu fler menar nog det de säger. 

Men det finns som bekant också både ironi och sarkasm. Då är det inte alltid så lätt att veta om personen i fråga är allvarlig eller ”skojar” på något vis. Sådan är nog jag, ganska ofta i alla fall.

Försöker undvika det tillsammans med människor som inte känner mig så väl men även med de som känner mig uppstår ibland missförstånd. Jag tycker om att ligga på gränsen mellan det jag menar och en viss ironi. För mig är det roligt och det kan få mig att skratta inombords.

Samtidigt inser jag fullt ut att omgivningen inte alltid (kanske aldrig) uppskattar det, vilket är synd. Jag har ju roligt.

I text har jag inte förmågan att kommunicera ironi särskilt framgångsrikt. Det blir nästan alltid missförstånd då läsaren inte uppfattar min avsikt. I ett samtal ökar chansen att bli förstådd även om det oftast inte fungerar. 

Vet inte om någon känner igen vad jag försöker beskriva?

Undrar om ironi är på väg att försvinna och om man alltid måste säga vad man menar och mena vad man säger?

32 thoughts on “Säga vad man menar

 1. Jag känner igen det. Jag gillar att köra med ironi både i samtal och skrift. De ironiska gubbarna. 😉 hjälper kanske till en del i blogginlägg. Det märks så väl när det inte går hem i vissa lägen. Helst när jag gärna väljer att inte le eller skratta under tiden. En del personer verkar inte uppskatta eller förstå ironi. Vi är alla olika. För att jag ska trivas vill jag helst umgås med personer som har humor, tål ironi och har självdistans. Sedan ska man inte missbruka, för då blir det tjatigt för alla. När jag skämtar med människor betyder det att jag tycker extra mycket om dem. De flesta förstår det. En del som har stukade självförtroende behöver få mer tid. Trevlig helg.

  Liked by 1 person

 2. Ping: Exempel på min ironi | I skuggan av Arvid och Lydia

 3. Men om du tycker att det roliga ligger i att människor inte riktigt vet om du menar allvar eller inte, så är det ju faktiskt att du gör dig rolig på deras bekostnad, eller? Då njuter du av att förvirra och att vara tvetydig och den du talar med uppfattar dig kanske som svår och märklig. Eller du kanske snabbt säger att du skämtade och förklarar vad du egentligen menar?
  Jag skulle ha mycket svårt med en människa som ironiserar om jag inte vet om det är ironi eller inte, där det drivs med min förmåga att avgöra vad som menas eller ej. Ironi är roligt när båda är med på tåget. Är det bara den ene så känner sig den andre som att du gör dig rolig på dennes bekostnad- vilket du också antyder här- att det är roligt när människor inte vet vad du menar.
  Jag hade kontakt med en person som var så i mitt jobb för ett tag sen, personen sa märkliga saker och visade inte med en blick eller leende att det var ironi. Jag upplevde den personen som hård och obehaglig. Lite elak faktiskt och både jag och andra drog oss undan kontakt.
  Ärliga människor som vågar stå för sina åsikter och därigenom öppnar upp för diskussion gillar jag bäst.

  Liked by 2 people

 4. Nu blir jag lite förbryllad ❓ (Händer ofta.)
  Om jag visste att omgivningen sällan/aldrig uppskattade när jag skojade ironiskt skulle jag sluta med det (åtminstone i den omgivningen).

  Helt enkelt för att då skulle det inte vara roligt för mig heller. För jag ser skratt som något som skapar en speciell gemenskap. Har t o m skrivit om den viktig Skratt-power. 🙂
  https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2015/06/03/skratt-power-maktigt-men-inte-farligt/

  Så jag skojar VÄLDIGT mycket, ofta med ironi eller galghumor. Med dem som fattar min humor.

  Liked by 1 person

  • Jo, det är också därför som jag minimerat användandet av ironi. Dock får jag ibland (ofta), som jag själv tycker, ”roliga” tankar som jag delar med mig av. Dessa är ibland ironiska som exempelvis denna tanke från idag….

   Det var bra att Migrationsverket inte köpte platsbiljetter till alla flyktingarna på tåget från Malmö eftersom alla resenärer nu fick en möjlighet att prata med varandra om var de skulle sitta, när deras säten redan var upptagna”.

   Gilla

 5. Du ironiserar antagligen på andras bekostnad och du har roligt. Det är som när det kommer en dålig film och de som var mer, säger att vi hade ialla fall roligt. Rätt så irriterad. Vi vill kanske också ha roligt.
  Och nu är jag tråkig naturligtvis då jag inte går igång på ironi. Fast jag ironiserar själv med. På min egen bekostnad. Inte på andras.
  Ironi fungerar inte i skrift då det är mycket om hur man säger och inte vad man säger. Och just det är svårt att återge i skrift.
  Ens sinnesstämning avgör vad man läser ur av texten. Därför är det så mycket missförstånd i bloggvärlden. Ens ögonblickkänsla avgör tolkningen.

  Liked by 2 people

    • Dålig stämning behöver det inte bli, men missförstånd huruvida jag säger vad jag menar eller om jag är ironisk.
     Exempelvis…
     ”Det känns verkligen bra att mina skattepengar används till xxx”.
     Menar jag det eller är jag ironisk?

     Kanske inget bra exempel, men förhoppningsvis illustrerar jag vad jag menar… 🙂

     Gilla

     • Det är ju kristallklart. Men många människor oftast med Asperger tar sådana meningar bokstavligt.
      Jag har skälv problem med att mycket som sägs tar jag just för det som sägs. Det är ju en svår gränsdragning.
      Man är som man är. Och få kan ändra sig. Om du är den typen att du ironiserar så är det inte så lätt att låta bli. Man tänker inte att nu är det ett bra tillfälle att ironisera. Man bara gör det. Sen får man ta konsekvenserna om någon tar illa upp. Men vissa kan bli riktigt jobbiga när de dricker alkohol.

      Liked by 1 person

      • Ja många ironiserar alldeles för mycket. Sådan har jag varit, men ändrat mig mycket de senaste 20 åren pga alla problem som uppstod. Nu har jag tränat mig själv att helt undvika det med människor som jag inte känner. Ändå är det skönt att ibland släppa fram det. 🙂
       Jag dricker (nästan) aldrig för mycket alkohol, så jag är nog jobbigast nykter. 😉

       Gilla

 6. Jag håller med, ironi är svår att skriva så ”budskapet” går fram. Min erfarenhet är att människor har svårt att höra sanningar, mig själv inkluderad. Sen misstar många ärlighet med elakhet. Varför fråga om en inte klarar att höra ett ärligt svar?

  Liked by 1 person

 7. ironi innebär ju att mottagen förstår att det du säger är något som du menar helt tvärt om. Som att du står och fryser ihjäl en morgon, skrapar bilrutan och säger ”Jag älskar frost på rutan”. Sånt är ju svårt att missförstå och det är väl meningen med ironi att mottagaren ska förstå det tokiga i det hela? Eller avser du sarkasm? Att vara ironisk på ett elakt och nervärderande sätt så att det förlöjligar något? Det är nog väldigt svårt att få fram i text.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s